Helikon Palace Museum unveiled its brand new stagecoach at the travel exhibition at Hungexpo. Tours with the stagecoach will start in the summer and tourists who join the tours will be able to enjoy the romance of a historic experience within the comfortable environment offered by a bespoke, state-of-the-art vehicle.

A budapesti Utazás Kiállításon mutatta be a nagyközönségnek a Helikon Kastélymúzeum azt a modern postakocsit, melyben a nyáron induló lovas kocsis túrák során utazhatnak majd az érdeklődők. Impozáns, korhű megjelenéssel, ám a régi idők utazásaihoz képest jóval kényelmesebb kialakítással várja utasait a jármű. Belső tere négy felnőtt és két gyerek szállítására alkalmas, további két-két személy külső üléseken foglalhat helyet. A benne található video és audio guide segítségével menet közben is érdekes információkkal gazdagodhatnak az utasok. A sárga-sötétzöld színű, 3,5 méter hosszú, fémküllős kerekű kocsit – mely Tóth Alajos kocsigyártó jászárokszállási műhelyében készült – két ló húzza majd.

A járművet a „Lovak világa” elnevezésű szlovén–magyar projekt keretében tervezte és készíttette a Helikon Kastélymúzeum. Szintén e projekt keretében Keszthelyen és térségében négy túraútvonal várja majd azokat, akik lovas kocsival szeretnék felfedezni a környék látnivalóit. A „Festetics-kör” elnevezésű útvonal Keszthely város határain belül kínál látványos túrát a főúri családhoz kapcsolódó látnivalók érintésével, „A Keszthelyi-hegység természeti értékeinek nyomában” nevű út a Természet Házához, a Nagymezőre és a Festetics Imre állatparkba kalauzolja el az érdeklődőket. A projektben részt vevő Pannon Egyetem Georgikon Kar túrái a Gyöngyösi csárda és a betyársírok érintésével a Béke sztúpához és Zalaszántó több érdekes látnivalójához, illetve a Fenyves allén indulva a Szendrey Júlia-emlékház, a Georgikon lovarda és Fenékpuszta meglátogatásával a Kis-Balatonhoz vezetnek.

A február utolsó hétvégéjén megrendezett budapesti turisztikai szakkiállításon a Helikon Kastélymúzeum kiállítóhelyén huszárok, betyárok és bajvívók is népszerűsítették az új lovas kocsis attrakciókat. A stand emellett a Festetics-kastély enteriőrkiállításából is ízelítőt adott.

A SIHU145 azonosítószámú, „Lovak világa – a fenntartható fejlődés új dimenziója a természeti és kulturális gyöngyszemek határokon átívelő minőségi élményért” (Horse Based Tourism – HBT) megnevezésű projekt a Szlovénia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program (SI-HU) támogatásával valósul meg. A projektben a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum és a Pannon Egyetem Georgikon Kara dolgozik együtt a szlovéniai Zavod Nazaj na konja („Vissza a lovakhoz” Intézet) és a RIS Dvorec Rakičan (Rakičan kastély Kutató- és Képzőközpont) szervezetekkel.

SLO:

Na sejmu Hungexpo je muzej  Helikon javnosti razkril in predstavil sodobno kočijo, ki so jo razvili in izdelali v okviru projekta Horse Based Tourism. Primerna je za štiri odrasle osebe in dva otroka, dve osebi pa lahko sedita tudi na zunanjih sedežih. S pomočjo video in avdio vodnika so potniki seznanjeni z zanimivostmi iz obiskanega okolja.  Kočijo so izdelali v Jászárokszállási delavnici avtomobilov gospoda  Alajos Tótha.

Do Hiše narave,  Nagymezőa in živalskega parka Imre  Festetics vas bo vodila pot bogata z naravnimi vrednotami gore Keszthely. Tudi doživetje, ki smo ga poimenovali Feštetičev krog in poteka znotraj meja gradu Keszthely,  ponuja spektakularno doživetje. Partnerji z univerze Georgikon so pripravili pot, ki vas vodi do Gyöngyösi krčme, mimo grobov razbojnikov, do Stupe  miru in številnih zanimivih znamenitosti Zalaszántója ter  spominske hiše Szendrey Júlije,  Georgikon jahalne šole in Fenékpuszte do Kis-Balatona.