Helikon Palace Museum unveiled its brand new stagecoach / Bemutatta új postakocsiját a Festetics-kastély

Helikon Palace Museum unveiled its brand new stagecoach at the travel exhibition at Hungexpo. Tours with the stagecoach will start in the summer and tourists who join the tours will be able to enjoy the romance of a historic experience within the comfortable environment offered by a bespoke, state-of-the-art vehicle.

A budapesti Utazás Kiállításon mutatta be a nagyközönségnek a Helikon Kastélymúzeum azt a modern postakocsit, melyben a nyáron induló lovas kocsis túrák során utazhatnak majd az érdeklődők. Impozáns, korhű megjelenéssel, ám a régi idők utazásaihoz képest jóval kényelmesebb kialakítással várja utasait a jármű. Belső tere négy felnőtt és két gyerek szállítására alkalmas, további két-két személy külső üléseken foglalhat helyet. A benne található video és audio guide segítségével menet közben is érdekes információkkal gazdagodhatnak az utasok. A sárga-sötétzöld színű, 3,5 méter hosszú, fémküllős kerekű kocsit – mely Tóth Alajos kocsigyártó jászárokszállási műhelyében készült – két ló húzza majd.

A járművet a „Lovak világa” elnevezésű szlovén–magyar projekt keretében tervezte és készíttette a Helikon Kastélymúzeum. Szintén e projekt keretében Keszthelyen és térségében négy túraútvonal várja majd azokat, akik lovas kocsival szeretnék felfedezni a környék látnivalóit. A „Festetics-kör” elnevezésű útvonal Keszthely város határain belül kínál látványos túrát a főúri családhoz kapcsolódó látnivalók érintésével, „A Keszthelyi-hegység természeti értékeinek nyomában” nevű út a Természet Házához, a Nagymezőre és a Festetics Imre állatparkba kalauzolja el az érdeklődőket. A projektben részt vevő Pannon Egyetem Georgikon Kar túrái a Gyöngyösi csárda és a betyársírok érintésével a Béke sztúpához és Zalaszántó több érdekes látnivalójához, illetve a Fenyves allén indulva a Szendrey Júlia-emlékház, a Georgikon lovarda és Fenékpuszta meglátogatásával a Kis-Balatonhoz vezetnek.

A február utolsó hétvégéjén megrendezett budapesti turisztikai szakkiállításon a Helikon Kastélymúzeum kiállítóhelyén huszárok, betyárok és bajvívók is népszerűsítették az új lovas kocsis attrakciókat. A stand emellett a Festetics-kastély enteriőrkiállításából is ízelítőt adott.

A SIHU145 azonosítószámú, „Lovak világa – a fenntartható fejlődés új dimenziója a természeti és kulturális gyöngyszemek határokon átívelő minőségi élményért” (Horse Based Tourism – HBT) megnevezésű projekt a Szlovénia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program (SI-HU) támogatásával valósul meg. A projektben a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum és a Pannon Egyetem Georgikon Kara dolgozik együtt a szlovéniai Zavod Nazaj na konja („Vissza a lovakhoz” Intézet) és a RIS Dvorec Rakičan (Rakičan kastély Kutató- és Képzőközpont) szervezetekkel.

Natural treasures of the Keszthely hills region / A Keszthelyi-hegység természeti értékei

The Helikon Palace Museum has created two routes for the carriage rides with the aim to show the loveliest sights of Keszthely and its surrounding areas. The second tour will show the natural wonders of the Keszthely hills area.

A Helikon Kastélymúzeum két lovas kocsis túraútvonalat állított össze Keszthely városa, illetve a Keszthelyi-hegység megismerését célozva.

A „Keszthelyi-hegység természeti értékeinek nyomában” címet viselő lovas kocsis túra a Festetics-kastély parkjából indul. Körülbelül félórás kocsikázás után az első állomás a Természet Háza Látogatóközpont, ahol a Keszthelyi-hegység élővilágát, természeti értékeit megismerni vágyók az interaktív látványelemekkel, fotóillusztrációkkal, akusztikus és vizuális effektekkel és élethű diorámákkal színesített kiállítás bejárása során bepillantást nyerhetnek a hegység lakóinak világába. Újabb kb. félórás kocsizás után érkezik a túra a csodálatos természeti környezetben található modern sportlőtérre, ahol szakszerű irányítás mellett az amatőrök is kipróbálhatják az agyaggalamb-lövészetet, valamint pisztollyal és sörétes fegyverekkel is lehet lőni. Az útvonal innen a Nagymezőre, a Keszthelyi-hegység egyik legkedveltebb kirándulóhelyére vezet, ahol a résztvevők helyi termelőktől származó árukból összeállított piknikebédet fogyasztanak el. Ezt követően több különböző lehetőségük adódik a táj természeti értékeinek megismerésére: gyalogtúra keretében felmehetnek a Festetics-kilátóhoz, ahonnan pazar kilátás nyílik a Balaton nyugati medencéjére, meglátogathatják a közelben található elhagyott kőbánya hatalmas katlanát, de egyénileg is felfedezhetik a környéket. A gyalogtúra és a finom ebéd után ismét két lehetőség kínálkozik a vendégek számára. A J&A Kerámiaházban a Magyarország legjelentősebb fazekas hagyományokkal rendelkező régióiból származó kerámia dísz- és használati tárgyainak színes gyűjteményét tekinthetik és vásárolhatják meg, és elkészítésük módjából is kaphatnak ízelítőt egy bemutató keretében. A 4,2 hektáros Festetics Imre Állatparkban manapság már ritkaságnak számító magyar állatfajokat, valamint különféle vadfajokat tekinthetnek meg a látogatók. A túra a kiindulópontján, a Festetics-kastély parkjában ér véget.

The main characters of the tours / A keszthelyi túrák állandó résztvevői

Ancsa and Sárgi are enjoying a bit of end of winter sunshine. In summer they will draw the modern stagecoach with which you can discover Keszthely in a really special way and see its attractions in a whole new light. The two mares arrived at the Georgikon stables of Pannon University last September thanks to the HBT project.

Ancsa és Sárgi élvezi a télvégi napsütést a Georgikon Lovasiskolában. Nyáron ők húzzák majd azt a modern lovas kocsit, mely Keszthely környékének nevezetességeivel ismerteti meg az érdeklődőket.

A két kanca tavaly szeptemberben került a Pannon Egyetem Georgikon Lovasiskolájába a HBT-projekt jóvoltából. Van már kocsizós rutinjuk, és mindketten nyugodt, barátságos állatok. Ancsa kilenc-, Sárgi (becsületes nevén Maxim Jácint) hétéves, testvérek. Várhatóan az idei turisztikai szezonban már számos érdeklődőt utaztathatnak el a város és környékének legszebb látnivalóihoz egy-egy hangulatos lovas kocsis túra keretében.

Az induló túrák: A Keszthelyi-hegység természeti értékeinek nyomában; Festetics-kör (a főúri család örökségének nyomdokain); A keszthelyi térség kulturális gyöngyszemei (Gyöngyösi csárda, Zalaszántó); Betyártúra (Kis-Balaton, Fenékpuszta).

“Festetics-circle” trip in Keszthely / „Festetics-kör” lovas kocsis túra Keszthelyen

The Helikon Palace Museum has created two routes for the carriage rides with the aim to show the loveliest sights of Keszthely and its surrounding areas. The trip called “Festetics-circle” will guide tourists within Keszthely making a stop at the most important places in connection with the artistocratic family that held such an important position in the town’s history.

A Helikon Kastélymúzeum két lovas kocsis túraútvonalat állított össze Keszthely városa, illetve a Keszthelyi-hegység megismerését célozva.

A „Festetics-kör” elnevezésű útvonal Keszthely város határain belül kínál látványos lovas kocsis túrát az érdeklődőknek, a főúri családhoz kapcsolódó látnivalók érintésével. A körülbelül hatórás program a Festetics-kastély parkjából indul, és az Amazon Ház előtt elhaladva első állomásként a város főterére vezet. Itt idegenvezető kalauzolásával tekinthetik meg a résztvevők a plébániatemplomot, a városházát, a színházat és a helyi termelői piacot. Ezt követően a Helikon park mellett elhaladva a Balaton-partjára indulnak a vendégek, ahol rövid séta után elektromos hajóval tehetnek egyórás vízi túrát a Keszthelyi-öbölben, és eközben érdekes információkat, történeteket hallgathatnak a Balaton élővilágáról. Ha a résztvevők nem szeretnének hajózni, vagy az időjárási viszonyok ehhez nem megfelelőek, akkor a Balatoni Múzeum új, korszerű installációval rendelkező állandó kiállításán ismerhetik meg a Balaton jelenkori és régi világát. A túra vendégeit a város nevezetes Balaton-parti étterme, a Halászcsárda várja ebéddel, majd a Szent Miklós-temető irányába folytatódik a kocsikázás: itt áll a Festetics család XIX. században emelt eklektikus, neoklasszicista mauzóleuma. A négy Festetics családtagnak végső nyugvóhelyet adó, gyönyörű pantheon-épületnél tett rövid látogatást követően a Georgikon Majormúzeum felé vezet az útvonal. Az itt látható élménygazdaság emléket állít az egykori Georgikon majorban folytatott mezőgazdasági tevékenységnek és bemutatja a korabeli gazdálkodást. A túra a kiindulópontján, a Festetics-kastély parkjában ér véget.

Hungarian journalists were informed about the project / Magyar újságírók ismerkedtek a projekttel

Róbert Pálinkás, director of Helikon Palace Museum and dr. Ádám Bartos, senior lecturer of Pannonia University introduced the HBT project at a press conference held at Festetics Palace in Keszthely.

Pálinkás Róbert, a Helikon Kastélymúzeum igazgatója, és dr. Bartos Ádám, a Pannon Egyetem Georgikon Karának adjunktusa ismertette a HORSE BASED TOURISM projektet a keszthelyi Festetics-kastélyban tartott sajtótájékoztatón.

Elhangzott: az innovatív, vonzó és egyedi kínálat fejlesztése érdekében a projektpartnerek a lovas turizmuson alapuló fejlesztési stratégiát dolgoznak ki, különböző lovas turisztikai programokat valósítanak meg a térségben, túraútvonalakat dolgoznak ki, ehhez interaktív térkép készül, és különböző csatornákon népszerűsítik a lovas kultúrát és az ahhoz köthető idegenforgalmat. A projekt eredményeként tematikus turisztikai útvonal jön létre a határ menti régióban, mely lehetőséget teremt a térség természeti és kulturális értékeinek népszerűsítésére.

Szó esett a Helikon Kastélymúzeum kivitelezésében készülő, kb. 15-20 fő szállítására alkalmas, korhű megjelenésű, kényelmes lovas kocsiról, melyet első alkalommal az 2019. évi Utazás Kiállításon mutatnak be a nagyközönségnek. A magyar projektpartnerek bemutatták az általuk kidolgozott lovas kocsis túraútvonalakat is.

MEDIA:

Keszthelyi Televízió
Zalai Hírlap
Csodálatos Balaton
Balatontipp
Monitor Magazin
keszthely.hu
24.hu
travelo.hu


Delavnica skupnega izpopolnjevanja za strokovne sodelavce čezmejnega projekta Horse Based Tourism – HBT /A Horse Based Tourism – HBT munkatársainak közös szakmai képzése

Skupna delavnica v okviru projekta Horse Based Tourism – HBT je bila izpeljana z namenom  enotnega strokovnega usposabljanja in izpopolnjevanje projektnih strokovnih sodelavcev na področju razvoja čezmejnih HBT turističnih produktov, programov ter storitve, ki temeljijo na trajnostnem, dediščinskem in kulturnem turizmu. Preko izvedenega strokovnega izpopolnjevanja, čezmejno partnerstvo vzpostavlja pogoje za izpopolnjevanja strokovnega kadra, ki bo kos vse izzivom v času eksperimentalnega izvajanja novih programov, kot tudi implementaciji oblikovanih programov po koncu trajanja projekta. Tekom delavnice so udeleženci delavnice okrepili svoje komunikacijske spretnosti in medsebojno sodelovanje, se seznanili z učinkovitimi komunikacijskimi pristop za doseganje ciljnih skupin (sodelujoče organizacije, ponudniki turističnih storitev in turisti) ter pridobili pomembno znanje na področju oblikovanja in izpeljave turističnih programov. Osrednja tema izpopolnjevanja podprtega s strani zunanjih strokovnjakov z dolgoletnimi izkušnjami na področju trženja in managementa v turizmu, je bilo oblikovanje trajnostnih čezmejnih HBT produktov visoke kakovosti, osnovanih na naravnem oz. sonaravnem trajnostnem konjeniškem turizmu. Delavnico, ki je bila izvedena 18.06.2018 v prostorih občine Kidričevo,  je organiziral vodilni partner, Zavod nazaj na konja, izpopolnjevanja pa so se udeležili predstavniki in zaposleni vseh projektnih partnerjev.

A Horse Based Tourism – HBT projekt keretében sikerült  megvalósítani egy közös képzést, melynek célja a projektmunkatársak egységes ismeretszerzése a határokon átnyúló HBT turisztikai termékek, programok és szolgáltatások fejlesztésében,  melyek a fenntartható, örökségi és kulturális turizmuson alapulnak. Szakmai fejlődés révén a határokon átnyúló  partnerség megteremti a szakemberek képzésének feltételeit, akik szakmai tudásukkal szembe tudnak nézni a kihívásokkal, valamint lehetővé teszik az új kísérleti programok megvalósítását, és a tervezett programok végrehajtását a projekt befejezéséig. A képzés során a résztvevők megerősítették kommunikációs készségeiket, valamint a kölcsönös együttműködés terén megismerkedtek a hatékony kommunikációval a célcsoportok elérése érdekében (résztvevő szervezetek, idegenforgalmi szolgáltatók és turisták), és értékes tudást szereztek a turisztikai programok tervezésében és megvalósításában. Fontosnak bizonyult a sok éves tapasztalattal rendelkező külső szakértők szakmai tudásának átadása a marketing és turisztikai menedzsment területén, a magasabb színvonalú HBT-termékek fejlesztésében a természetes és fenntartható lovas turizmusban. A képzés a vezető partner, Zavod nazaj na konja szervezésében valósult meg 2018.06.18-án, és a képzésen jelen voltak a projektpartnerek képviselői és alkalmazottai.